9/3/2023
La sequera que estem vivint a Catalunya des de finals de 2020 continua agreujant-se. Tot i que des de l’octubre de 2021 està activat el Pla de Sequera i que s’han desplegat mesures per alentir el descens de reserves dels embassaments i aqüífers, el Govern de la Generalitat ha decidit donar un pas més en la gestió de la sequera i declarar l’excepcionalitat en el sistema Ter Llobregat i en l’àmbit de l’aqüífer del Fluvià Muga.
En aquest sentit, el Govern de la Generalitat ha aprovat el 28 de febrer de 2023 un decret Llei per a protegir els abastaments d'aigua, donar rang jurídic per agilitzar tràmits per a les actuacions que s'hagin de dur a terme, a més de dissuadir i penalitzar els possibles incompliments.
El principal objectiu d’aquest Decret Llei se centra en el desplegament de mesures per a garantir l’abastament d’aigua a poblacions, entre elles la recuperació de captacions en desús per a destinar-ne els recursos a l’abastament de poblacions i la requisa temporal de drets d’aprofitament a l’empara de la legislació d’expropiació forçosa en situació d’emergència. En aquest sentit, l'ACA pot ordenar la suspensió de les captacions d’aigua de recursos superficials i subterranis per a usos diferents a l’abastament de població durant un període màxim de 48 hores.
Aquest nou estat provoca una modificació a les mesures i restriccions adoptades al mes de desembre i que recull el Pla d’emergència en situacions de sequera:
ACTIVITAT DOMÈSTICA
Els volums lliurats per a abastament de població no poden superar una dotació màxima equivalent de 250 litres per habitant i dia (0,25 m3/habitant i dia).
PISCINES
La utilització d’aigua per l’ompliment de piscines queda limitada als casos següents:
- El reompliment parcial de piscines que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
- En centres educatius, l’ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d’infants.
Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.
REG (PÚBLIC I PRIVAT)
Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte per a la realització de regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència ha de realitzar-se amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg gota a gota o regadora.
El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m3/ha/mes i acomplint la resta de limitacions que dicti l’ens local.
La prohibició del reg en excepcionalitat no s’aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora. En aquests casos han de mantenir-se les limitacions establertes per l’estat d’Alerta, sens perjudici que els ens locals puguin dictar normes més restrictives. S’admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que es comprovi mitjançant una avaluació hidrogeològica que no suposa una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari.
Els usos municipals que es facin a l’empara del paràgraf anterior han d’assenyalar l’origen de l’aigua, indicant clarament que es tracta d’aigua no potable.
NETEJA DE CARRERS I MOBILIARI URBÀ
Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable. S’exclou de la prohibició la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.
Únicament pot emprar-se aigua no potable per la neteja de carrers, clavegueram, paviments, i façanes d’edificis quan aquesta procedeixi de la regeneració o del freàtic sempre i quan, en aquest darrer cas, es comprovi, mitjançant una avaluació hidrogeològica, que no suposa una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari. En ambdós casos cal assenyalar clarament l’origen de l’aigua, indicant que es tracta d’aigua no potable.
NETEJA DE VEHICLES
La neteja de qualsevol tipus de vehicle queda limitada als casos següents:
FONTS ORNAMENTALS
Resta prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua.
Com a excepció a l’anterior, en llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment. En qualsevol cas s’ha d’estudiar, i si és viable, s’ha de realitzar el trasllat i/o la concentració de la vida aquàtica afectada a aquell entorn que n’asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d’aigua.
ELIMINACIÓ DE POLS A L’AIRE
Es prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.
INDÚSTRIES
S’haurà de reduir un 5% del consum normal; consum normal serà la mitjana dels últims dos anys.
I amb tot això, des de l’Ajuntament de Montmeló es recomana revisar possibles fuites d’aigua i/o degoteigs, així com aplicar d’altres mesures que evitin un consum d’aigua excessiu.
Pots ampliar la informació sobre l’estat de la sequera en aquest enllaç.
També pots consultar les campanyes divulgatives sobre l’estalvi d’aigua i informació complementària sobre recomanacions i mesures per a fer un consum més eficient en aquest enllaç.
Data de modificació: 09/03/2023 14:41:49
© Ajuntament de Montmeló
Plaça de la Vila, 1
08160 - Montmeló
Tel. 935.720.000
Fax. 935.720.420